středa 8. června 2016

Ohnivý anděl - Yrsa Sigurdardóttir

Ohnivý anděl - Yrsa Sigurdardóttir
5. díl série
Nakladatel: Metafora
Pořadí vydání: 1. 
Rok  měsíc vydání: 2013/11
Počet stran: 376
Vazba: Pevná


Anotace: Jaké hrůzy se děly za zdmi ústavu pro postižené, který lehl popelem?

Nejlepší příběh od dob Přeletu na kukaččím hnízdem
Islandská odpověď na Stiega Larssona!
Detektivní thriller charakterizovaný slovy „žhavé smrtící plameny, ledově chladné lži“ je mrazivý i podmanivý jako sám Island, kde talentovaná autorka žije.
Advokátka Tóra Gudmundsdóttir má toho nejděsivějšího klienta své kariéry. O její služby se zajímá duševně narušený sexuální deviant ve výkonu trestu. Nežádá však osvobození pro sebe. Přeje si propuštění Jakoba, mladíka s Downovým syndromem, který údajně založil požár v ústavu pro nemocné.
Brzy nato začne Tóra dostávat prazvláštní esemesky a kdekdo jako by najednou měl co skrývat. Pitva ochrnuté neslyšící dívky pak přinese úděsné odhalení…
Tóra si náhle připadá jako ve zlém snu. Vždyť, kde jinde než v nočních můrách píší neviditelné ruce na zamrzlé sklo divné znaky a kde se mrtvé au-pair dožadují, že budou dál hlídat své malé svěřence?

Advokátka Tóra se ujímá případu požáru ústavu pro postižené. Klient, který Tóru kvůli tomuto případu oslovil, je tím nejděsivějším její kariéry. Jedná se Jósteinna, duševně narušeného sexuálního devianta ve výkonu trestu. Nechce svobodu pro sebe, ale pro Jakoba, mladíka s Downovým syndromem, který měl založit požár v ústavu pro nemocné. Tóra s Jósteinnem se setkají a proberou důvody, proč chce, aby se ten starý případ znovu otevřel. Sejde se také s Jakobem a jeho matkou. Prochází postupně všechny podklady k případu. Čtyři obyvatelé ústavu a jeden noční hlídač při požáru zemřeli. Domov byl zcela nový a oběti byly velmi mladé. Domov byl zařízen pro 6 klientů. Lísa ležela v bdělém kómatu, neschopná chodit, ani mluvit. Druhá dívka Sigrídur byla slepá, hluchá a duševně zaostalá. Nathan byl epileptik, který dostával na noc léky. Tryggi byl těžký autista. Ragna je mladá žena se syndromem uzamčení. Tóra pochází podklady a zajede s přítelem i do vyhořelého domova. Tóře začnou chodit i záhadné sms zprávy, které ji nasměrují k pravdě. Sejde se také s Glódís, která byla vedoucí domova. Tóra mluví kromě Jósteinna a Jakoba i s dalšími lidmi, rodiči obětí, s terapeuty a dozvídá se víc o obyvatelích domova. Přemýšlí, kdo z nich by mohl být žhářem. Postupně vyplouvají na povrch různé skutečnosti a tak odhalí, co se vlastně v domově stalo. Jsou schopni obyvatelé domova promyslet a uskutečnit takový zločin? Nebo je viníkem někdo jiný?

Začínat číst sérii 5. dílem není úplně ideální, ale myslím že to tolik nevadí. Kniha se mi líbila. Určitě se kouknu v knihovně po dalších dílech této série. Bohužel tam mají jen ještě jeden. Advokátka Tóra je mi sympatická a její přístup k práci se mi líbí. Kniha se čte dobře, plná napětí a odhalení. Vnímaví čtenáři odhalí jak to bylo dříve, jiní až později, jiné konec překvapí. Čtenáři se také v knize seznámí s životem postižených a co obnáší život s těmito diagnozami.

1 komentář:

  1. Já začala dílem prvním a budu muset pokračovat díem třetím, protože ke koupi druhý díl prostě není :D
    Jinak já ji rohodně doporučuji :)
    http://kniznidenicek.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat