neděle 26. června 2016

Led v žilách - Yrsa Sigurdardóttir

Led v žilách - Yrsa Sigurdardóttir
Nakladatel: Metafora
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2011/10
Počet stran: 304
Vazba: Pevná

Anotace: Legendy o přízracích ožívají, mrazivými pustinami Grónska se plíží smrt… Čtvrtý případ reykjavícké advokátky Tóry Gudmundsdóttir, již vyšlo Poslední rituál, Mrazivé světlo, Žhavý hrob.
Advokátku Tóru Gudmundsdóttir povolají z města do ledových pustin. Pracovníci islandské společnosti, která na drsném pobřeží Grónska připravovala otevření dolu, náhle přerušili veškeré kontakty a vypadá to, jako by beze stopy zmizeli. 
Tóra se svým přítelem Matthiasem, svéráznou asistentkou Belou a dalšími spolupracovníky se snaží rozluštit spletité vztahy, které v táboře panovaly, a přijít tak na kloub neblahým událostem. Jako v noční můře se v zásuvkách psacích stolů objevují lidské kosti a v chladírně celá mrtvola. Náhle je těžké odlišit vrahy od obětí.
Starý inuitský lovec však ví, že mstiví duchové musejí být usmířeni, a krutá ledová pustina si vždycky vybere svou daň…

Další případ zavede advokátku Tóru do Grónska. Jedná se o záhadný případ, malá zakázka pro banku, o kterém Tóře řekne její přítel Matthias. Mathias vypráví Tóře o případu a nakonec Tóru přesvědčí. Firma Bergtaekni dělá přípravné zkušební vrty a přípravné práce pro těžbu pro firmu Arctic Mining. Vše šlo bez problémů, ale k něčemu došlo a pracovníci su už nechtějí do Grónska vrátit. Někteří lidé, co byli v táboře se ztratili. A tak se tým, kde jsou i Tóra a Matthias  vypraví do Grónska. Tóra až na místě zjistí, že si zavazadlo nenabalila zrovna nejvhodnějším oblečením do mrazového Grónska. Když dorazí do tábora, zjišťují jak to tam vypadá a jestli v táboře někdo není. Zjistí, že nejde elektřina, tu se jim podaří později obnovit. Postupně odhalují další skutečnosti, snaží se rozluštit vztahy, které v táboře panovaly. Vztahy, hlavně v poslední době, co v táboře byli, nebyly zrovna ideální. Ani místní obyvatelé nebyly projektu zrovna nakloněni a tvrdí, že místo, kde tábor je nebezpečné. Tóře se povede promluvit si s jednou místní ženou. Vyřeší Tóra tento případ? Je to místo opravdu nebezpečné, jak tvrdí místní, nebo je pravda jiná?

Kniha se mi líbila. Advokátka Tóra mi byla sympatická a příběh byl zajímavý, plný překvapivých odhalení. Četla jsem nejdříve pátý díl této série a potom tento čtvrtý díl, což není ideální způsob čtení série. I když tolik to zas nevadí, knihy na sebe nenavazují. Přesto čtenářům, kteří se do této série pustí, doporučuji číst sérii ve správném pořadí. Při čtení této knihy chvílemi pořádně zamrazí.

Žádné komentáře:

Okomentovat