pátek 7. července 2017

KNIHOVNÍČEK 3 - KNIHY NA FILMOVÉM PLÁTNĚ

KNIHOVNÍČEK 3 - KNIHY NA FILMOVÉM PLÁTNĚ


Téma tohoto KNIHOVNÍČKA je známo už delší dobu, ale teprve teď jsem se odhodlala toto zajímavé téma zpracovat. Filmů natočených podle knižní předlohy je spousta, tak jsem přemýšlela o kterých filmech a knihách budu psát. Možná napíšu víc článků na toto téma, postupně proberu víc filmů a knih.

Dnes to budou 3 filmy a 3 knihy

Irenka a Verunka milují Titanic, tak volba na první film byla jasná. Ráda bych nalákala Irenku a Verunku na krásný příběh.

Danielle Steel
Nevýslovná láska - kniha
Není větší lásky - film (1995)
Když jsem knihu četla poprvé, moc mě nezaujala a knihu jsem odložila. Knize jsem dala ještě jednu šanci a udělala jsem dobře. Kniha se zařadila mezi mé srdcovky a četla jsem knihu mnohokrát a mnohokrát číst ještě budu. Je to nádherný příběh a bulím vždy na stejných místech, i když příběh znám. V těchto dnech jsem si knihu znovu přečetla a znovu prožila tento krásný příběh, abych si knihu připomněla. I tentokrát došlo na slzičky.

Edvina je mladá dívka, nejstarší dcera manželů Winfildových. Je zamilovaná, zasnoubená s Charlesem Fitzgeraldem. Je šťastná a sní o společném životě s Charlesem. Vrací se z Anglie ze zásnub spolu s rodiči, sourozenci a Charlesem do San Franciska. Plují na lodi Titanic a netuší jak moc plavba na této lodi ovlivní život celé rodiny. Dny na Titanicu jsou příjemné až do osudné noci, kdy se Titanic potopí. Edvina se přes noc stane ženou, která oplakává rodiče a muže, kterého milovala. Edvina se svými pěti mladšími sourozenci vrací do San Franciska. Z bezstarostné dívky se stává žena, která se musí postarat o rodinné noviny, celou domácnost a sourozence. Umíní si, že se postará o sourozence jak nejlépe dovede. Dny po návratu jsou velmi náročné jak pro děti, tak pro Edvinu. Všichni jsou na tom špatně hlavně psychicky, děti mívají zlé sny, noční můry a Edvina je jim v každé chvíli oporou, i když sama na tom není nejlépe. Mnoho let se na matku zlobí, že se rozhodla zemřít na Titanic s otcem, pochopí to o mnoho let později. Prožívají den za dnem, prožívají společně to dobré i to horší a sourozenci se postupně staví na vlastní nohy. Edvina  se dlouho vyhýbá jakýmkoli citovým závazkům, stále myslí na Charlese, ale i ona jednou pozná muže, kterého si dovolí milovat.

Film jsem viděla také mnohokrát, moc se mi líbí, ale knihu miluji víc. Film není úplně přesně podle knihy. Jsou tam odlišnosti. Knihu i film doporučuji.

A zůstaneme u Danielle Steel. 

Prsten (kniha i film)
I tato kniha patří mezi mé oblíbené a oblíbený mám i film. Knihu jsem četla několikrát a myslím, že si knihu brzo přečtu znovu. Je to krásný příběh z období 2. světové války. I u tohoto příběhu bulím a doporučuji knihu, i film.

Příběh začíná v Německu na začátku války. Kassandra, manželka vlivného bankéře se zamiluje do mladého spisovatele. Mladý spisovatel je židovského původu, pro oba to znamená smrt. Po manželčině smrti Walmar věnuje svůj život dětem, Arianě a Bernardovi. Když hrozí, že by Gerhard musel narukovat do armády, začne jednat a vymyslí plán, jak se tomu vyhnout a ochránit děti.plán se úplně nepovede uskutečnit a tak zůstane Ariana sama a ocitá se zavřená v cele, v hrozných podmínkách a se stálými, náročnými výslechy. Potom ji odvezou do ženských kasáren, kde má žít. Zachrání ji nacistický důstojník a Ariana má tak naději na budoucnost. Nastane konec války a nová tragédie a Ariana se octne v Americe, kde má znovu naději na lepší budoucnost, i když se musí vydávat za někoho jiného a není to vždy jednoduché. Životem ji provází matčiny prsteny, které jsou také mostem spojujícím její minulost s budoucností.

A ještě jednou Danielle Steel.

Kněžna (kniha i film)


I tato kniha patří mezi mé oblíbené a mám ráda i film. A opět u tohoto příběhu bulím. Knihu si také přečtu znovu. Knihu i film doporučuji.

Zoja je kněžna a sestřenice cara. Zoje je 17 let a její vášní je balet. V Rusku propuká revoluce a Zoja je svědkem hrozné tragédie a přijde skoro o celou rodinu. Zachrání se tím, že prchne s babičkou z Ruska. Je to nebezpečné, ale povede se a ocitá se s babičkou v Paříži, kde si s babičkou seženou byt. Byt není pěkný, ale jsou rády, že mají kde žít. Jsou to roky těžké, plné chudoby a hladu. Babička postupně rozprodal za malý peníz všechny šperky, které se jim povedlo propašovat z Ruska. Takových tam ovšem bal spousta, tak to nebylo jednoduché. Zoja se zkouší živit i baletem, ale ani to není jednoduché. Do bytu jsou pak nuceni vzít nájemníka, ten jim trošku finančně pomůže, ale i tak mají často hlad a je jim zima. Později pozná Zoja amerického vojáka Andrease a odjíždí s ním do Ameriky. Její štěstí zkazí hospodářská krize a Andrewsova smrt. I potom Zoju čekají v životě těžké zkoušky a tragedie, ale Zoja je silná žena a všechno přežije.

Tak to jsou dnešní mé filmy a knihy, podle kterých byly natočeny. Ve všech třech případech platí, že se mi knihy líbí víc, než filmy, i když i ty jsou skvělé. Časem bude další článek s knihami na filmovém plátně. 

1 komentář:

  1. To je zajímavý článek! Já bych možná k Titaniku, tedy k milotné tragické lovestory, přiradila knihu Než jsem tě poznala :)

    OdpovědětVymazat