pondělí 5. prosince 2016

Špulka modré nitě - Anne Tylerová

Špulka modré nitě - Anne Tylerová
Nakladatel: Ikar
Edice: Edice světový bestseler
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2016/07
Počet stran: 296
Vazba: Pevná


Anotace: Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoli jiné rodině. V příbězích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhalují jen část pravdy – a některé kousky skládačky vyplouvají na povrch až po mnoha letech. Jako ve všech rodinách i v té jejich je spousta lásky a smíchu, stejně jako zklamání a žárlivostí. V centru děje jsou manželé Abby a Red a jejich čtyři děti, především nejmladší syn Denny, neschopný se vázat ani k povinnostem, ani ke vztahům či práci, zároveň rozčilující i přitažlivý, který se do rodiny vrací a zase mizí, rozvíří emoce a stáhne se.

Rodinná sága začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy do Baltimoru přicházejí Redovi rodiče Junior a Linnie, a pokračuje až k Abbyiným a Redovým vnoučatům na počátku nového století. Hlavně se ale odvíjí kolem krásného domu, který patriarcha Junior kdysi postavil pro bohatého zákazníka a pak získal pro sebe. 
Román se dostal do užších nominací na prestižní Man Booker Prize.

Manželé Abby a Red mají 4 děti. Amandu, Jeanii, Dennyho a Stema. Denny, je zdánlivě nevypočitatelný, neschopný se vázat, z rodiny mizí a zase se vrací. Když se objeví, nikdo neví na jak dlouho to bude a co bude dál. A tak se Denny objeví na Díkůvzdání i s holčičkou Susan. Pak s ní přijede ještě několikrát. 
Najednou se Abby začala ztrácet. Bývala chvílemi duchem nepřítomná, pletla si jména. Pak dostal Red infarkt. Celá rodina uvažují co dál a tak se Stem, Nora, děti a pes přestěhují k Abby a Redovi. A pak i Denny. 
A pak náhle Abby umírá a Red a rodina řeší, co dál.
Jak se odmítavá špulka modré nitě s příběhy, odhalují se různá rodinná tajemství. I příběhy z dob minulých generací, Redových rodičů Linnie a Juniora.

Kniha se mi velmi líbila, i když jsem čekala trošku něco jiného. Jedná se o krásný silný příběh jedné rodiny. Rodinná sága, ale trošičku jiná, než jsem čekala. Líbilo by se mi, kdybychom se víc dozvěděli o Linnii a Juniorovi, Redových rodičích, jejich příběh. Přes toto všechno se mi kniha líbila a doporučuji knihu především čtenářkám. Je to příjemné, oddechové čtení, chvílemi smutné.

2 komentáře:

  1. Pekna recenze:)
    Jsem rada kdyz vidim recenze po období návalu:)tim myslim,ze o ni pisi vsichni 😂
    Bilbovy knihy

    OdpovědětVymazat