úterý 6. prosince 2016

Krvavá hraběnka Alžběta Bathoryová

Krvavá hraběnka Alžběta Báthoryová - Tajemství hrůzných činů - Vladimír Liška

Nakladatel: XYZ

Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc udání: 2016/10
Počet stran: 288
Vazba: Pevná

Anotace: 
Důkladná sonda do duše šílené ženy pronásledované vizí věčného mládí. Kdo byla vlastně hraběnka Alžběta Báthoryová? Co v ní podnítilo vražedné sklony a zášť k mladým dívkám? Proč, ač usvědčena, nebyla nakonec potrestána? Z dobových materiálů, které zkoumají případ známé sadistické vražedkyně Alžběty Báthoryové, je patrné, že u nás proslulý román Joži Nižnánského Čachtická paní je v poměru k historickým skutečnostem pouhou beletristickou selankou. To, co odhadují dochované záznamy z výslechů svědků a další písemné prameny, patří k nejhrůznějším kauzám světové kriminalistiky.

Krvavá hraběnka Alžběta Báthoryová je žena, jejíž život je opředen mnohými legendami. Jestli jsou pravdivé a jak to opravdu bylo, se už nejspíš nedozvíme. Kdoví... Třeba se jednou najde někdo, kdo se bude s moderními vymoženostmi zajímat o tuto ženu. 

Alžběta Báthoryová žila v letech 1560 - 1614. Roku 1575 se provdala za svého manžela Františka Nádasdyho, se kterým měla 5 dětí. Dvě z nich zemřeli jako děti. František zasvětil svůj život válkám s Turky a tak byl často pryč a tak Alžběta byla často s jeho matkou Uršulou a služebnictvem. František měl také zřejmě pletky s jinými ženami. Manželství tak zdaleka nebylo ideální a to zřejmě pomohlo k tomu, že Alžběta byla taková, jaká byla. František zemřel roku 1604. 

Alžběta Báthoryová žila v Čachticích i na jiných sídlech. Se zdravím na tom nebyla nejlépe ani fyzicky, ani psychicky. Měla bledou pleť, trpěla bolestmi hlavy, očí, nervovými hysterickými záchvaty, depresemi.

Podle legend se měla Alžběta Báthoryová se svými pomocníky (Ilona Ió,Dorota Sentéšová, Anna Darvuliová, Kateřina Benecká, Eržika Majorová a Ficzko) dopustit mnoha zločinů, ze kterých byli roku 1610 obviněni a odsouzeni k trestu smrti. Alžběta Báthoryová byla dána do samovazby na hrad v Čachticích, kde roku 1614 zemřela. U soudu přítomna nebyla. Proces proběhl podezřele rychle. Co za tím bylo? Nešlo o její majetek?

Alžběta Báthoryová se svými pomocníky měli umučit a zavraždit spoustu mladých dívek. O počtu obětí se vedou spory. Alžběta Báthoryová trestala služky za každou maličkost a byla velmi krutá, i když v té době nebyla jediná, kdo služky trestal tvrdě.

Alžběta Báthoryová o sebe velmi dbala a podle legend se měla koupat v krvi mladých dívek, kvůli udržení stálého mládí. 

Alžběta Báthoryová byla nejbohatší hraběnkou uherská. 

Kniha se mi velmi líbila, byla velmi zajímavá. I když jsem přečetla několik knih o Čachtické paní, přesto jsem se v knize dozvěděla nová fakta. Viděla jsem také film Bathory, který je můj oblíbený film. 

Jaká žena byla opravdu Alžběta Báthoryová? Kdoví...


Žádné komentáře:

Okomentovat