sobota 28. října 2017

Listen to my Heart: Moje láska k životu - Marie Frederiksson, Helena von Zweigbergk

Chci vám vyprávět, jaké to je, když člověka zasáhne osud tak, jako zasáhl mě.“ 

Jako zpěvačka kapely Roxette dobyla Marie Fredriksson pódia celého světa a po dětství poznamenaném chudobou zažila, kterak se pohádka stává skutečností. Všechen úspěch však ztratil svůj smysl, když se dozvěděla diagnózu: smrtelný nádor na mozku. Životní priority se v ten okamžik zcela změnily. 
Rakovinu porazila, přesto se však Marie již více než patnáct let potýká s jejími následky, které ji nakonec donutily se s pódiem nadobro rozloučit. 
Listen to my heart je příběhem velké lásky, smutku, ohromného úspěchu a vítězství nad osudem – díky lásce k životu.
„Chci vám říct jen to důležité.Žádné kudrlinky. Prostě tak, jak to doopravdy bylo.“ 
Z Marie vyzařuje zvláštní moudrost a má jistý nádech tajemna. Jako by zažila věci, které není možné vyjádřit slovy. Věci, z nichž se člověku zatočí hlava, dlouhé cesty po světě i svém vlastním nitru, do nejhlubší temnoty a znovu vstříc světlu, kilometr za kilometrem. 
Jen co mi Marie pohlédne do očí, okamžitě pochopím, jak vážně míní své přání. Že svým příběhem sleduje skutečný cíl, pro sebe i pro druhé. 
Mezery v jejích vzpomínkách představují jeden z důsledků nádoru na mozku. Jedna po druhé se však zapomenuté události vracejí a nyní nadešla chvíle, aby z nich zpátky složila příběh vlastního života. 
To ale nebylo jediným důvodem pro napsání této knihy. „Přeji si, aby se o tom lidé dozvěděli,“ říká rozhodně.
Listen to my heart je velmi zajímavá kniha. Listen to my heart je autobiografií švédské zpěvačky Marie Frederiksson. Marie Frederiksson se proslavila především ve skupině Roxette. Skupinu Roxette založila v roce 1986 s Per Gesslem. V roce 1989 skupina Roxette dosáhla úspěch a byla tak nejznámější švédskou skupinou a znal ji celý svět. Marie se proslavila také sólovými projekty.
Marie v knize vzpomíná na své dětství a mládí, které ovlivnila bída, hudba, ale také tragédie, která rodinu hodně ovlivnila. V roce 1965 Marii zemřela sestra.
V roce 2002 se Marie dozvěděla hroznou diagnózu. Byl ji nalezen nádor na mozku. Následovala operace a náročná léčba. Rakovinu Marie porazila, ale s následky bojuje dodnes. Musela se naučit znovu číst, psát, i počítat. Velkou oporou jí byl manžel, děti a přátelé.
V roce 2009 se Marie vrátila na koncertní pódia. Byla to pro ni nejlepší terapie, i když to pro ni bylo také hodně náročné, například učit se texty. Na koncerty Roxette mířili spousty fanoušků. Chtěli Marii vidět a slyšet. A zpívali spolu s ní. Na YouTube jsem si pustila videa z té doby. Je to zázrak jak dobře to Marie zvládala, vzhledem k vážné nemoci.
V roce 2016 byla Marie donucena koncertní pódia nadobro opustit. Zhoršuje se jí zdravotní stav, tak jí to lékaři doporučili. Marie má velké problémy s nohou i s rovnováhou. Na posledních koncertech Marie seděla na stoličce. I tak věřím, že to byl úžasný zážitek.
Mou nejoblíbenější písní skupiny Roxette je Listen to my heart a videoklip, který byl natočen na rozpadlém zámku v Borgholmu.

Patřím ke generaci, kterou skupina Roxette hodně zasáhla. Ráda jsem si přečetla tuto zajímavou knihu. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Něco jsem nevěděla. Skupina Roxette a Marie Frederiksson je mi tak mnohem blíž. Obdivuji tuto ženu. V knize nejsou jen vzpomínky Marie, je tam mnohem víc. Není to jen smutné čtení, je to i čtení motivující. O tom, že i s vážnou nemocí se dá bojovat a dosáhnout mnoha úspěchů. Kdykoli se mi bude zdát, že je v mém životě něco náročné, sáhnu po této knize a znovu si přečtu Mariin příběh. Knihu doporučuji především fanouškům skupiny Roxette.
Kniha má povedenou obálku
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Omega
Knihu si můžete koupit Knihy Dobrovský

1 komentář:

  1. Jistě velmi zajímavá kniha, ale doporučuji si po sobě recenzi i přečíst a upravit ;)
    Spooky

    OdpovědětVymazat