středa 4. ledna 2017

Sůl moře - Ruta Sepetysová

Sůl moře - Ruta Sepetysová
Nakladatel: CooBoo
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2016/09
Počet stran: 352
Vazba: Pevná


Anotace: Zima roku 1945. Čtyři mladí lidé. Čtyři tajemství. Druhá světová válka chýlí ke konci, poblíž Východního Pruska se tisíce uprchlíků vydalo na pouť za svobodou a většina z nich má co skrývat. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Přišli každý odjinud, ale všechny je žene a pomalu dohání neštěstí, lži a… válka. Když se svoboda zdá na dosah, udeří tragédie. V tu chvíli je naprosto jedno, z které jste země a kultury či jaký je váš společenský status. Všech deset tisíc lidí na palubě bojuje za jedinou věc: Chtějí přežít. Autorka knihy V šedých tónech se vrací do dob druhé světové války se svým novým románem, jenž líčí jednu z nejhorších – přesto téměř neznámých – válečných tragédií.

Píše se rok 1945. Konec druhé světové války se blíží. Tisíce lidí se vydává na cestu, prchají před postupující sovětskou armádou. Všichni mají jediný cíl. Dostat se k moři na loď Wilhelm Gustloff. Od cesty si slibují bezpečí a svobodu.  Mezi nimi jsou také 4 mladí lidé. Každý došel odjinud, ale všechny nějak poznamenala válka a mají své naděje i velká tajemství. Joana je zdravotní sestra je z Litvy. Emilia je Polka a je těhotná. Florian je Němec. Jejich osudy se setkají na této cestě. K této skupince se připojí i zatoulaný chlapec a švec a také Eva. Cestou je provází zima, hlad, nemoci, beznaděj i smrt. Vymyslí společně plán, jak se na loď dostat. Velmi jim v tom pomůže námořník jménem Alfred. Alfred je Němec a všechno dělá pro říši. Na loď je postupně naloděno deset tisíc lidí, tedy mnohem víc, než pro kolik je loď určena. Emilia porodí pomocí Joany holčičku. Všechno vypadá nadějně, ale udeří velká tragédie. Zachrání se skupinka mladých lidí? 

Dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetla, musela jsem si zvyknout na styl, jakým je kniha napsaná. Jak přečtené stránky přibývaly, pomalinku jsem se do příběhu začetla a začala příběh prožívat. Pak už jsem nemohla knihu odložit. Jedná se o velmi silný příběh z druhé světové války, který popisuje nejhorší válečnou námořní tragédii. Kniha se mi velmi líbila, lepší knihu jsem si na začátek roku vybrat nemohla. Doporučuji.

4 komentáře:

  1. Tak alepoň máš parádí začátek! Já četla teď Seznam mrtvých a také spokojenost pro začátek, říkám si, že to mohlo být horší :D

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, že se ti kniha nakonec líbila. Taky přemýšlím, že po ní v budoucnu sáhnu, vypadá opravdu lákavě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Četla jsem ji loni na podzim a je boží. Naprosto jsem si ji zamilovala a určitě to bude jedna z těch knížek, které si budu chtít přečíst ještě jednou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě si chci Sůl moře přečíst :)

    OdpovědětVymazat