úterý 12. července 2016

Dokonalý cizinec - Renée Knight

Dokonalý cizinec - Renée Knight
Nakladatel: Ikar
Edice: Edice světový bestseller
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2016/04
Počet stran: 256
Vazba: Pevná


Anotace: Román, který by neměl uniknout žádnému fanouškovi Zmizelé nebo Dívky ve vlaku! Známé dokumentaristce Catherine Ravenscroftové se zničehonic objeví na nočním stolku záhadný román. Do té doby úspěšná a navenek vyrovnaná žena jako by se rázem propadla do zlého snu! Kniha se sice tváří jako fikce, do nejmenších podrobností však popisuje dávný den, kdy se Catherine stala nositelkou tíživého tajemství – tajemství, o němž věděl už jen jediný člověk na světě. A ten je dnes přeci mrtvý. 

Minulost rázem ožívá, Catherine se hroutí svět jak domeček z karet a jedinou možností, jak z téhle pasti vyklouznout, je dokázat, co se ten den opravdu stalo...

Catherine objeví na nočním stolku knihu. Neví jak se tam dostala, ano kdo tam knihu dal. Začne knihu číst a zjistí, že kniha je o ní, o událostech, o tajemství, co se udály před mnoha lety. Kniha ovlivňuje její každý den. Po přečtení chce knihu zničit. Snaží se najít autora knihy. Najde? Knihu někdo doručí i synovi a jednoho dne i manželovi, společně s fotkami. Manžel je otřesen a těžko se s tím, co zjistil smiřuje. Co se ten den, před několika lety, stalo doopravdy? Je v knize popsaná skutečnost, nebo je to jen fikce?

Stephen je bývalý učitel, nyní v penzi. Před několika lety zemřela jeho manželka Nancy. Před několika lety se také utopil jejich syn, když byl ve Španělsku. Stephen i Nancy psali knihy, i když nebyli příliš úspěšní, oba občas publikovali. Stephen psaní nechal, Nancy psala dál. Při uklízení věcí po Nancy najde Stephen rukopis, který se rozhodne přepsat a vydat. Jaké úmysly s vydanou knihou má?

Kniha se mi líbila už po přečtení prvních stránek. Od určitého místa jsem chtěla číst dál a dál a zjistit jak to bylo. Představa otevřít knihu a zjistit, že je napsaná o Vás, je zvláštní. Příběh se mi líbil, byl chvílemi uvěřitelný, chvílemi neskutečný. Knihu doporučuji. Čte se velmi dobře.




5 komentářů:

  1. Super recenze , většinou se mě nechtějí číst , ale tato se četla sama , mám na knížku úplně stejný názor.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem četla před několika týdny a musím jen souhlasit, byla moc pěkná a ve svojí recenzi jsem ji také vychvalovala. :))

    OdpovědětVymazat
  3. super ! Po knize se budu muset podívat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Doufám, že se mi do ruky dostane co nejdříve, protože vypadá vážně skvěle :)
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat