středa 6. července 2016

Šťastní lidé čtou a pijí kávu - Agnes Martin-Lugand

Šťastní lidé čtou a pijí kávu - Agnes Martin-Lugand
Nakladatel: Motto
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2016/03
Počet stran: 224
Vazba: Pevná


Anotace: Dá se vyléčit zlomené srdce? Mladá Pařížanka Diane je přesvědčená, že šťastní lidé čtou a pijou kávu, a proto tak nazve svou kavárnu. Když však při automobilové nehodě zahyne její manžel i malá dcerka, Diane ztratí smysl života. Zoufalá mladá žena se zcela uzavře před světem a přestane se starat i o svou literární kavárnu. Nakonec se rozhodne odjet do Irska, které toužil navštívit její muž, a na jeho bouřlivém a drsném pobřeží dát do pořádku svůj život. Netuší, že tu potká muže, který rázem její život změní. Záhadný fotograf Edward, kolem nějž se dějí podivné věci, ji přiměje vrátit se do života. V současné době se podle knihy natáčí i film.

Šťastní lidé čtou a pijou kávu, tak Diane nazvala svou literární kavárnu. Po automobilové nehodě kdy zahynou její manžel i dcera, ztratí Diane smysl života. Uzavře se před světem a přestane jí zajímat i literární kavárna. Velkou oporou je Dianě kamarád Félix, který se stará i o kavárnu, aspoň trošku. Rozhodne se odjet do Irska dát do pořádku svůj život. Hodlá tam několik měsíců žít v pronajaté vilce.Jejím dočasným domovem se stalo městečko Mulranny. Domácí se jmenuje Abby a je velmi příjemná, stejně tak její manžel Jack. Nějakou dobu nevychází z domu, ale pak se odhodlá zajít do obchodu. Abby s Jackem pozvou Diane k nim domů na návštěvu. Seznámí se také s jejich synovcem Edwardem, který je jejím sousedem.  Edward není zrovna nadšený, že Diane bydlí v domku vedle jeho. Edward je fotograf a je stále nepříjemný, nabručený, přesto Diane v těžkých chvílích hodně pomůže. Pak hlídá Edwardovi psa po dobu třech týdnů. Není to vždy jednoduché, ale seznámí se s Judith. Pak se dozvídá, že Judith je Edwardova sestra. Spřátelí se. Edward a Diane si nakonec k sobě najdou cestu. Pak Edward vezme Diane s sebou na Aranské ostrovy, kde se jejich vztah změní k lepšímu. Zdá se, že všechno už bude fajn, ale objeví se Megan, bývalá Edwardova láska. Tím se vše zkomplikuje, je z toho boj o Edwarda. I když se vše vyvíjí dobře, Diane ještě není připravena na nový vztah. Stále myslí na svého bývalého manžela. Diane se rozhodne vrátit se zpět do Francie, kde se začne znovu starat o svou literární kavárnu.

Kniha se mi velmi líbila, i když příběh je smutný. Diane mi byla sympatická a držela jsem jí palečky, aby i po smrti manžela a dcery, našla smysl života a začala znovu žít. Edward byl na jednu stranu nepříjemný bručoun, ale také správný chlap. Jen neměl v životě nejlepší zkušenosti, tak se zatvrdil. Kniha se četla velmi dobře, až mě bylo líto, že nepokračuje dál. Knihu už mám z knihovny doma delší dobu, sáhla jsem po ní v pravý moment. Knihu doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat