úterý 14. března 2017

Případy vrchního inspektora Gamache 2: Vražedný chlad - Louise Pennyová

Případy vrchního inspektora Gamache 2: Vražedný chlad -  Louise Pennyová
Nakladatel: Knižní klub
Edice: Edice světový bestseller
Série: Případy vrchního inspektora Gamache (2.díl)
Pořadí vydání: 1.
Rok a měsíc vydání: 2014/11
Počet stran: 384
Vazba: Pevná

Anotace: Ve Three Pines se zase vraždí. A dokonce o Vánocích. 

Tentokrát se obětí stala zlá, sobecká, panovačná CC de Poitiers, která si v malebné kanadské vísce koupila „prokletý dům“. Zdá se, že její smrti nelituje vůbec nikdo včetně nejbližší rodiny a že důvod zabít ji měl tady snad každý. Navíc pachatel zvolil naprosto originální způsob vraždy – tak rafinovaný, že dokázal pořádně zamotat hlavu nejen místní policii, ale i vrchnímu inspektorovi Armandu Gamachovi z quebecké Sureté. Gamache však má oproti ostatním jednu velkou výhodu – dobře ví, že aby našel vraha, musí ho nejdřív pochopit. „Vražda je hluboce lidská věc, a to se týká jak zavražděného, tak i vraha.“ 

Znovu se setkáváme s obyvateli vesničky Three Pines a znovu zde došlo k vraždě a je k případu přivolán vrchní inspektor Gamache. K vraždě navíc došlo o Vánocích. Obětí je tentokrát CC de Poitiers. CC de Poitiers žila ve Three Pines s manželem a dcerou.Žena zlá, sobecká, panovačná. Její smrti nikdo moc nelituje a důvod ji zabít měl snad každý. Kdo je vrahem? Smrti CC de Poitiers předchází mnoho událostí. Ruth měla autogramiádu své knihy Jsem V POHODĚ. Na autogramiádu dorazilo jen málo lidí, jen obyvatelé Three Pines. Dorazila i Clara, šla si knihu do knihkupectví koupit, aby si nechala knihu podepsat. Objeví tam i knihu CC de Poitiers S klidem. Clara v obchodním domě potká i CC de Poitiers a ta se nelichotivě vyjádří o jejích obrazech, které maluje. Claru to mrzí, ale pak potká zanedbanou bezdomovkyni, která tvrdí opak. I tato žena je později nalezena mrtvá. CC de Poitiers napsala knihu S klidem a stejně tak pojmenovala i své centrum. Svou životní filozofii objevila v Indii a nazvala jí Li Bien. Takto to ovšem všechno tvrdila. Stejně se ovšem jmenovalo i meditační centrum Matky Dee. Náhoda? Může to mít nějaké souvislosti? Odhalí Gamache jak to všechno bylo?

Kniha se mi velmi líbila, byla napínavá, zajímavá a četla se velmi dobře. Dá se říct, že jsem si tuto sérii zamilovala, tak se kouknu v knihovně po dalších dílech. Obyvatele vesničky Three Pines i vrchního inspektora Gamache jsem si oblíbila. Je to výborná detektivka. Doporučuji.

2 komentáře:

  1. Na mě čeká zatím první díl Zátiší. Mám ráda klasické detektivky, tak si myslím, že se mi knihy budou líbit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že se budou líbit. Zátiší se mi líbilo hodně, také jsem psala recenzi. Vražedný chlad je ještě o něco lepší. Přeji příjemné čtení.

    OdpovědětVymazat