úterý 14. listopadu 2017

My, Utonulí - Carsten Jensen

My_utonuli_3DMy, Utonulí - Carsten Jensen

Nesourodá posádka dánských námořníků v roce 1848 vyplouvá z ostrovního městečka Marstal, aby čelila Němcům. Ne všichni se však z boje vrátí – a ti, co ano, už nikdy nebudou jako dřív. Patří k nim i smělý Laurids Madsen, který ihned znovu prchá na širé moře. 
Když jeho syn Albert dospěje, vydává se svého ztraceného otce hledat. Plavba ho zavede do nejvzdálenějších koutů světa a do spárů té nejhorší společnosti. Albert se vrací s tajemnou scvrklou hlavou a sužují ho neblahé předtuchy o krveprolití. V jeho rodném městě stále více a více velí ženy a mezi nimi je i vdova, jež chce všechny muže osvobodit od kruté nadvlády moře.  
Vypravte se z pustých skalisek Nového Foundlandu na úrodné plantáže na Samoi, z těch nejdrsnějších tasmánských oblastí na zamrzlá pobřeží severního Ruska. Román My, utonulí vypráví v průběhu sta let o dvou světových válkách a životě čtyř generací. Carsten Jensen dokázal vykreslit moudrý, humorný a napínavý příběh o otcích a synech, o ženách, které milují a nechávají doma a o vražedném příslibu moře. Tento román je předurčen k tomu, aby zaujal místo mezi nejlepší námořní literaturou. 
To vše a mnohem víc se dočtete v úchvatné knize oceňovaného dánského autora Carstena Jensena.
PŘÍBĚH O DOBRODRUŽSTVÍ, ODVAZE, BEZOHLEDNOSTI A VÁŠNI
Z PERA JEDNOHO Z NEJUZNÁVANĚJŠÍCH SKANDINÁVSKÝCH SPISOVATELŮ.

Bylo jedno ostrovní městečko a tam se roku 1848 začíná psát tento příběh. Příběh začíná bitvou dánských námořníků proti němcům. Všichni se z tohoto boje nevrátí a ti, kteří ano, už nejsou stejní jak dřív. Mezi nimi je i muž jménem Laurids Madsen. A ten pak zmizel. 

V městečku Marstal všichni chlapci a muži odcházeli na moře a ženy zůstávaly v městečku a čekaly na jejich návrat. Ne všechny ženy se dočkaly. Chlapci chodili do námořní školy. Chlapci měli velmi přísného učitele, který je často bil. Bylo to neúnosné, chlapci se učiteli začali mstít. I když pak se chlapci vydávali na lodích na moře, násilí a bití si užili hodně. Mezi chlapci byl i syn Lauridse Madsena Albert.

Až Albert dospěl, vydal se otce hledat. Vrátil se s tajemnou scvrklou hlavou a se zkušenostmi a zážitky.

V městečku stále víc velí ženy a nejvíc jedna žena jménem Klára Friisová, která bojovala proti tomu, aby muži odcházeli na moře a živili se jinak. Albert se s touto ženou seznámil, i s jejím synem Knudem Erikem. Vztah těchto lidí nebyl jednoduchý. I Knud Erik se později vydal na moře, i když jeho matka byla proti.

Lodní průmysl procházel změnami, plachetnice nahradili parníky a ocelové lodě. Život městečka ovlivnily i obě války.

Příběh je smyšlený, je inspirovaný historií městečka Marstal.

Když jsem začala knihu číst, měla jsem trošinku obavy. Je to kniha baculatější a trošku něco jiného, než normálně čtu. Kniha mě příjemně překvapila a líbila se mi. Kniha se čte velmi dobře, příběh je velmi zajímavý, čtivý. Čtenáři se dozví spoustu zajímavostí o námořnících a prožijí jejich příběhy. Knihu doporučuji především čtenářům, kteří se zajímají o lodě a námořníky. Autor je výborný vypravěč.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Omega
Knihu si můžete koupit Knihy Dobrovský

Žádné komentáře:

Okomentovat